HTML

Description

Ez a blog rólam szól, következésképpen érdektelen.

Recent patches

  • MegaBrutal: @vilagoskek: Tévedsz, ez a poszt nem a feministákról szól, a feministák jó arcok! :P Ezennel elhat... (2013.10.27. 22:54) Bitch Proud
  • _Epikurosz_: A hiba a "kurva" szó jelentései közötti különbségtétel hiányában van. Pont aspie trait. Az alapjel... (2013.05.31. 21:21) Bitch Proud
  • vilagoskek: Ma már nem kurvának hívják őket,hanem feministának..Légy trendi :P (2013.01.05. 20:13) Bitch Proud
  • Lenart33: Még csak annyit, hogy kínálat abból van, amire van kereslet. Amíg vannak emberek, akiknek kell az ... (2012.07.13. 16:36) Bitch Proud
  • Lenart33: @Vaddi: Teljesen igazad van, pont ugyanezt akartam leírni! (2012.07.13. 16:34) Bitch Proud
  • Utolsó 20

Utilities

Intellectual override of low-level mental functions

2009.08.19. 15:24 MegaBrutal

Tegnap hallottam egy rádióműsort a szaglásról. (Amúgy sosem szoktam rádiót hallgatni, csak akkor, amikor valaki beajánl nekem valami jó kis műsort.) Hangzottak el érdekes dolgok különböző kutatók szájából, említeném a legérdekesebbeket.

  • Nincs egzakt mérték egy szagra - míg a fénynek (ebből következően a színeknek) és a hangoknak meghatározott frekvenciájuk van, nincs olyan dolog, amivel abszolút módon hivatkozhatnánk egy szagra. Egy színre hivatkozhatunk egy hozzárendelt név alapján, pl. "piros". Na most tudunk piros színt elképzelni anélkül, hogy egy konkrét tárgyra gondolnánk, tehát elménk csodálatos absztakciós képességét használva képesek vagyunk elvonatkoztatni a konkrét objektumoktól, amelyek piros színűek, és a piros színt elképzelni önmagában. Persze, mert a piros színnek meghatározott, abszolút fogalma van, amelyet a frekvenciája alapján határoztunk meg. Hasonlóképpen el tudunk képzelni pl. egy magas hangot anélkül, hogy elképzelnénk egy tárgyat, amely azt a hangot kiadja. Pl. azt mondom, hogy kurvaidegesítő nagyonmagas frekvenciájú szinuszjel, és mindenki nagyjából be tudja lőni, hogy miről beszélek. Habár nyilván pontos frekvenciákat nem tudunk elképzelni, de már a magas és a mély megkülönböztetésével is nagyon ügyesek vagyunk. És kurvára nem kellett elképzelnünk hozzá egy hangszórót (bár lehet, hogy sokan mégis megtették :p). A szaglással azonban szívás van, mert csak olyanokat tudunk mondani, hogy "rózsaillatú", "sültkrumpli illatú", "szarszagú", stb., tehát mindegyiket egy meghatározott objektumhoz tudjuk csak kötni. Ha kimondom, hogy "rózsaillatú", mindenki szükségszerűen hozzáképzel egy rózsát, mert nincs absztrakt fogalmunk a rózsaillatra. Vannak ugyan absztrakt fogalmaink, mint pl. "kellemetlen szag", meg ilyenek, de ezek csak gyűjtőnevek, amiket mindenki máshogy képzel el, tehát ezek nem egyértelmű hivatkozások. Még a magas frekvencia is sokkal pontosabb, pedig azért az is pontatlan - de egy magas hang elképzelésénél azért nem lehet túl nagyot tévedni.
  • A szaglás a legősibb érzékünk. A szagmemóriánk kifejezetten jó, tehát ha érzünk egy illatot, amihez korábban egy konkrét emléket társítottunk, akkor eszünkbe jut az az emlék. Szagok által sokkal áthatóbban felidéződnek a régi emlékek, mintha képek vagy hangok által próbálnánk felidézni őket. Gondolj csak bele! Biztos volt már veled is olyan, hogy megéreztél egy szagot, amit évekkel ezelőtt éreztél utoljára, és eszedbe jutottak azok az alkalmak, amikor ezt a szagot érezted. Ez általában kellemes szokott lenni. De lehet kellemetlen is, pl. ha egy adott étel szagát pont akkor érzed, amikor elrontottad a gyomrodat, akkor ezt a kellemetlen szagok kategóriájába sorolod, és akár évekkel később is hányingered lehet attól a szagtól. Akármennyire éhes is vagy, és akármennyire kellemes is legyen az a szag.
  • Vannak örökölt és tanult szagok. (Az örököltet lehet, hogy nem örököltnek hívták, most nem jut eszembe.) Tökre magától értetődő az egész. Az a lényeg, hogy az örökölt szagok közé tartozik a rothadás szaga, a szarszag, meg az ilyenek. Ezek az evolúció során belénk kódolódtak, mint kellemetlen, visszataszító szagok. Hiszen őseink már kiderítették, hogy nem tanácsos megenni a szart és a rohadó dolgokat, mert mérgező anyagokat tartalmazhatnak. A tanult szagok viszont olyanok, amikhez életed során társítasz élményt, így könnyen előfordulhat, hogy egy-egy szag az egyik embernek kellemes legyen, a másiknak meg kellemetlen. (Hehe, erről az jut eszembe, hogy az a jellegzetes "gépszag", amit pl. akkor érezhetsz, ha a gépház mögé dugod a fejed, miközben a gép üzemel, nekem tökre kellemes, míg az egyik szobatársam lenézően megjegyezte, hogy gusztustalan, hogy mekkora kocka vagyok, és ő, mint normális ember, igen is kellemetlen szagot szokott akkor érezni.)
  • Embereket is megismerünk a testszaguk alapján. Az anya megismeri a saját babáját, a gyerek megismeri a saját anyját, ami külön vicces, hogy még akkor is, ha a szülés után rögtön elválasztották őket. (Fingom sincs, hogy ez hogy lehetséges.) Ami viszont még érdekesebb, hogy jelentősen befolyásolhatja egy ellentétes nemű személy megítélését az, hogy milyennek érezzük a testszagát. (A testszag alatt most nem azt illik érteni, amikor az ember már baromi büdös, mert nem fürdött, meg szúrós izzadságszaga van, hanem egy enyhébb testszagot, amit még kellemesnek is érezhetünk.) Erre még kísérletet is végeztek, és arra jutottak, hogy egy nő sokkal pozitívabban nyilatkozott egy muksó pofázatának dekorativitásáról, miután egy órán keresztül a muksó testszagát szagoltatták vele. A szag nélkül nem tetszett neki a muksó annyira. Ez a feromon-sztori. Állítólag attól is függ, hogy egy ellentétes nemű egyed testszagát kellemesnek, vagy kellemetlennek találjuk-e, hogy az illető mennyire illik hozzánk genetikailag. Előfordulhat az is, hogy nem tudunk együttélni a másikkal, mert valamit nem bírunk benne, de nem is tudjuk, hogy mit, és a válás után esik le, hogy az volt a baj, hogy az illető testszagát nem találtuk kellemesnek.

Ez nagyon érdekes, de engem egy kicsit el is szomorított, főleg úgy az utolsó pont. Gyakorlatilag ez bizonyíték arra, hogy mennyire állatok vagyunk, annak ellenére is, hogy mennyire intellektuálisnak gondoljuk magunkat. Az emberi elme egy paradoxon. Mi az, hogy én logikusan át tudom gondolni, hogy X személy kurvára nem illik hozzám, de az alacsony szintű funkcióim mégis arra kényszerítenek, hogy szerelmes legyek az illetőbe? Meg mi az, hogy pl. ilyen, hogy szag, szerepet játsszon a másik megítélésében? Most ennyi erővel valamilyen algoritmus alapján megtalálnám azt a csajt, amelyik meg illik hozzám, mondjuk úgy, kompatibilis velem, de mégis el kéne utasítanom, mert nem tetszene a testszaga? (Még mindig a feromonos cuccról beszélek, nem arról van szó, hogy a csaj szúrós izzadságszagot áraszt, mert az persze tényleg nem játszik.) És akkor ennek ellenére nyomorult kurvák után koslatnék, mert az ő testszaguk tetszene? Nem tudom átjön-e a probléma.

Az ember ugyan felül tudja vezérelni elméjének néhány alacsony szintű funkcióját, de korántsem az összeset. Valamikor bizony ezek az alacsony szintű metódusok végzik az ítélkezést az intellektualitásunk helyett. Gondoljunk csak az AS-esekre, akiket az NT-k ösztönszerűen utálnak. Még csak nem is tudatosul az NT-kben, hogy mégis mi olyan kibaszottul visszataszító bennünk, aszpikban. Kurvára nem arról van szó, hogy megismernek minket, és eldöntik, hogy szerethetőek vagyunk-e vagy nem. A tudatalattijuk már rég megbélyegzett minket, mire ők egyáltalán megtapasztalhatnák azt, hogy milyenek vagyunk.

És, mi emberek (mindenki, már nem konkrétan az AS-esekről van szó), nem mindig tudjuk meghatározni azt, hogy kit szeressünk, és kit ne. A szerelem a legsúlyosabb. Amikor kiderül, hogy tévedtünk, már késő, ugyanis az érzelmeinket (főleg az olyan erőset, mint a szerelem) nem tudjuk kikapcsolni.

Vajon milyen lenne, ha a tudatalattink fölött is hatalmunk lenne? Egyáltalán létezhet így egy elme? Ha igen, akkor vajon mennyivel lenne jobb az életünk, ha lehetőségünk lenne az alacsony szintű funkcióinkat felülvezérelni, úgy, hogy valóban mi döntsük el, hogy kit szeressünk, és kit ne? És nyilván, ezernyi dolog van, ami az ember testében lezajlik, és még csak tudomása sincs róla. Mi lenne, ha minden folyamatot uralhatnánk, ami bennünk zajlik? Lehet, hogy szarok maradunk egész addig, amíg el nem jutunk idáig - de az is lehet, hogy éppen azáltal válunk egyre értéktelenebbé, hogy egyre intellektuálisabbak leszünk.

The sign of an intelligent people is their ability to control their emotions by the application of reason.
(Marya Mannes)

12 patches

Címkék: érdekes gondolat aspie

A bejegyzés trackback címe:

https://megabrutal.blog.hu/api/trackback/id/tr441323662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lepisma_saccharina · http://lulu.com/spotlight/nordlicht 2009.08.19. 15:52:11

Itt a "szar" elég relatív fogalom, nem? Mármint kinek a szempontjából szar, a sajátunkból vagy valami absztrakt tökéletességi szempontból?
Mert a saját szempontunkból az lenne az ideális, ha nem lennének érzelmeink.
unreasonablefaith.com/2009/08/18/why-we-should-trust-reason-over-emotion/

Kop 2009.08.19. 15:58:53

Én azt találtam érdekesnek, hogy az itt sárgával írt szöveget a feedolvasóm semleges színűnek, de dőltnek jeleníti meg.

MegaBrutal · http://lofaszkapitany.blog.hu 2009.08.19. 16:01:07

@rodiel: Ja. Hát inkább valami tökéletességi szempontból, de végül is a sajátunkból is.

Én is gondolkoztam azon, hogy talán az lenne a legfaszább, ha nem lennének érzelmeink egyáltalán, de akkor az lenne a baj, hogy nem érezhetnénk jól magunkat (mert hát a "jól érzem magam" is egy érzelem). Ha meg nem érezhetjük jól magunkat, akkor magunk szempontjából szar, ha nincsenek érzelmeink. Gyakorlatilag nem tudom elképzelni, hogy ne legyenek érzelmeim egyáltalán. Persze tényleg nem tudom, sok szempontból tényleg nagyon fasza lenne.

Talán jobb lenne, ha az alacsony szintű funkcióink továbbra is működőképesek lennének, csak épp sokkal jobban ismernénk őket, és sokkal nagyobb kontrollal rendelkeznénk felettük. Ha épp úgy lenne jó, akkor ponthogy magunk kapcsolnánk be tudatosan egy-egy ösztönt, érzelmet.

MegaBrutal · http://lofaszkapitany.blog.hu 2009.08.19. 16:10:47

@Kop: Én ezen nem csodálkozom. Nézz utána az "em" HTML tagnek. :) Elvileg szöveg kiemelésére találták ki (emphasize), és alapértelmezetten dőlt betűs. Viszont én itt a CSS-ben felülvezéreltem, hogy ne legyen dőlt, de legyen sárga. :)
Az "em" használata azért faszább, mint a "b", "i", meg a "font color..." tag-ek használata, mert az "em" megjelenítését meghatározhatom a CSS-ben, a többiét nem. Így ha egyszer úgy gondolom, hogy az összes kiemelt szöveget átváltoztatom mondjuk pirosra, csak meg kell változtatnom a CSS-t, és nem kell azzal szívnom, hogy végigmenjek az összes posztomon, hogy egyenként megváltoztathassam a kiemelt szövegeket. ;)

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.08.19. 17:17:53

Újabb nagyon érdekes cikk, és ismét ámulatba ejtettél, hogy milyen érdekes és eredeti gondolataid vannak.

"(A testszag alatt most nem azt illik érteni, amikor az ember már baromi büdös, mert nem fürdött, meg szúrós izzadságszaga van, hanem egy enyhébb testszagot, amit még kellemesnek is érezhetünk.)"

Ha valakivel "működik a kémia", annak a szúrós izzadságszagát is kellemesnek érzed.

Egyébként szerintem a kémia meglehetősen overrated. A szerelemnek három síkja van, a testi, az érzelmi és az intellektuális sík. A testi síkon a fizikai vonzódás (meg akarom dugni), az érzelmin az érzelmi vonzódás (szerelmes vagyok belé), az intellektuálison pedig értelemszerűen az intellektuális vonzódás (hú, ez az ember annyira lenyűgözően okos, olyan sok érdekes dolgot tud, legszívesebben mást se csinálnék, csak állandóan vele beszélgetnék -- de pl. a humor is idetartozik) található. Ez a három szint minden szerelmi kapcsolatnál vagy egyoldalú vonzalomnál megtalálható, csak más-más arányban.
A kémia működése szerintem csak a testi szintet befolyásolja. Persze ha a testi szinten nagyon erős a vonzódás, akkor a másikat sokszor szeretetreméltóbbnak és intelligensebbnek is látjuk.

"Gondoljunk csak az AS-esekre, akiket az NT-k ösztönszerűen utálnak. Még csak nem is tudatosul az NT-kben, hogy mégis mi olyan kibaszottul visszataszító bennünk, aszpikban."

Ez az "ösztönszerű" utálat a non-verbális kommunikációval való problémák összeadódásának az eredménye. Már elsőre keltünk egy szar benyomást, amit tetézünk a furcsa viselkedéssel, a szociális szabályok sorozatok áthágásával. Igen, valóban az a gond, h az NT-kben ilyen szubliminális szinten csapódik le.
A másik meg az, hogy az aspoid viselkedés sok vonását félreértik a népek, és azt gondolják, hogy ez valami negatív személyiségvonás kifejeződése. Én például kimondom, amit gondolok, és ezt különösebb sallangok nélkül teszem, amit sokan nyersnek találnak, és azt gondolják, hogy ez azért van, mert erőszakos / agresszív / egoista etc. vagyok. Pedig nem is. De mivel a nyersen, direkten kommunikáló emberek 92%-a valóban erőszakos is, ezért a legtöbb embernél bejön ez a heurisztika, így alkalmazzák is. Nálam nem, de ez sokszor nem derül ki.

Különben nem az a gond, hogy az első benyomás rossz rólunk, hanem hogy az első benyomás alapján beraknak a "fasz" vagy a "lúzer" vagy a "lúzer fasz" feliratú skatulyába, ahonnét iszonyú nehéz kikerülni. Innentől ugyanis az emberek már meg sem akarnak ismerni bennünket. Persze azért nekem mindig akadt, aki mégis vette a fáradságot, hogy megismerjen, és rájött, hogy mégiscsak jó arc vagyok :) A titka szerintem az, hogy minél nonkonformistább emberek között kell lenni, és akkor nő ezeknek az arcoknak a száma.

"A szerelem a legsúlyosabb. Amikor kiderül, hogy tévedtünk, már késő, ugyanis az érzelmeinket (főleg az olyan erőset, mint a szerelem) nem tudjuk kikapcsolni."

Szerintem ez, amit leírtál, több, mint intellektus és érzelmek ellentéte.
Inkább annak az embertípusnak az ellentéte, aki merev skatulyákba gyömöszöli az embereket, és annak az embertípusnak az ellentéte, aki ugyan skatulyáz, de adott esetben képes felülbírálni az előítéleteit. Ez pedig nem feltétlenül intellektus függvénye, inkább nyitottságé vagy a gondolkodás rugalmasságáé.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.08.19. 17:21:27

@MegaBrutal:

"Talán jobb lenne, ha az alacsony szintű funkcióink továbbra is működőképesek lennének, csak épp sokkal jobban ismernénk őket, és sokkal nagyobb kontrollal rendelkeznénk felettük. Ha épp úgy lenne jó, akkor ponthogy magunk kapcsolnánk be tudatosan egy-egy ösztönt, érzelmet."

Az érzelmek és az ösztönök feletti kontroll tanulható.
Nekem például korábban nagy problémám volt az, hogy nagyon intenzíven élem meg az érzelmeket, és így a negatív érzelmek terén sebezhetőbb vagyok. Például egy csalódás vagy egy sértés nagyon földhöz tudott baszni.
Ma is földhöz basz, de sikerült visszaszorítani az emiatt érzett fájdalmat egy elviselhető határ alá.

Viszont az meg külön jó, hogy a pozitív érzelmeimet nagyon erősen élem meg, és ezért valószínűleg a hétköznapjaim gazdagabbak élményekben, mint a legtöbb NT-nek.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.08.19. 18:48:43

Egyébként az aspergeres furcsa állat. Egyrészt mentes az "ösztönös" (valójában szubliminális, ld. a fentieket) beskatulyázás hátrányaitól, ami az emberek mélyebb megismerését teszi lehetővé.

Másrészt viszont sokkal kiszolgáltatottabb, mert az "ösztönös" beskatulyázás védelmi funkcióját is nélkülöznie kell.

Mi a megoldás?
Szerintem az az ideális, ha az ember

1) Megismeri az NT-k beskatulyázórendszerét, hogy a jövőben ki tudja ismerni az NT-k viselkedését, és ily módon el tudja kerülni az ebből származó veszélyeket

2) Ez a megismerés azonban nem szabad, hogy agyatlan elsajátítást jelentsen, hanem az aspinak meg kell őriznie a nyitottságát és az NT-ktől eltérő szempontrendszerét.

MegaBrutal · http://lofaszkapitany.blog.hu 2009.08.19. 21:08:54

@Ön: "Például egy csalódás vagy egy sértés nagyon földhöz tudott baszni."

Na az ilyenek engem is földhöz tudnak baszni elég rendesen. Pl. az eddigi komolyabb csajügyeimet máig nem hevertem ki. Hát igen, valószínűleg jobban meg lehet tanulni az érzelmek feletti kontrollt (állítólag a vulkániak is tanulják :p), de nem könnyű a dolog. Az a szar, hogy úgy tűnik, hogy én a magam kárán tanulok.

A 2 megoldás: hát igen, power, ha valaki érti az NT-ket. Én sajnos rohadt keveset tudok róluk, de azért mégis sok mindent tanultam az elmúlt évek alatt. Lehet, hogy még ártott is. :D Igen, a 2. pont rohadt fontos, bár talán kicsit nehéz lehet. Mondjuk nem tudom. Én nem tartok ott, hogy aggódnom kellene az NT-ktől eltérő szempontrendszerem elvesztése miatt.

"Különben nem az a gond, hogy az első benyomás rossz rólunk, hanem hogy az első benyomás alapján beraknak a "fasz" vagy a "lúzer" vagy a "lúzer fasz" feliratú skatulyába, ahonnét iszonyú nehéz kikerülni."

Éppen ez az. Erre gondoltam, amikor ezt írtam: "Kurvára nem arról van szó, hogy megismernek minket, és eldöntik, hogy szerethetőek vagyunk-e vagy nem. A tudatalattijuk már rég megbélyegzett minket, mire ők egyáltalán megtapasztalhatnák azt, hogy milyenek vagyunk."

"Szerintem ez, amit leírtál, több, mint intellektus és érzelmek ellentéte."

Igen, több. Én itt az "állatias", ösztönszerű vs. intellektuális embereket írtam le. Tehát: alacsony vs. magas szintű funkciók, az én mutáns infós terminológiám szerint. És ebbe beletartozik a beskatulyázó vs. nem beskatulyázó emberek kérdése is, ahogy írtad.

Erről jut eszembe, hogy találkoztam olyan emberrel, aki gyakorlatilag a "szerelem első látásra" elvet vallja magáénak, és azt tartja erről, hogy ez mennyire romantikus. Szerintem ez pl. nem romantikus, hanem ösztönszerű, "állatias", mert megismerés nélkül ítéli meg a másikat, aki meg könnyen előfordulhat, hogy csak dugni akar. (Sőt, lehet, hogy a csajnak is leesik egy idő után, hogy ő maga is csak dugni akart.) A lényeg az, hogy ez a szemléletmód imho rohadtul nem romantikus, hanem inkább naiv és kurvuláshoz vezet.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.08.19. 22:18:15

@MegaBrutal:

"Igen, több. Én itt az "állatias", ösztönszerű vs. intellektuális embereket írtam le."

Mondom, hogy ez _nem_ az állatias és az intellektuális emberek ellentéte!
Én kevésbé intelligens emberből is ismerek olyat, aki nyitott gondolkodású, és átlagon felüli intelligenciájúból is ismerek merev, beskatulyázásra hajlamos arcot.

Egyébként az András is azt mondja, hogy amikor élőben meglátott, akkor átélte a "szerelem első látásra" élményt (akkor zúgott belém másodszor)

MegaBrutal · http://lofaszkapitany.blog.hu 2009.08.19. 23:27:10

@Ön: Szerintem a beskatulyázó mentalitás valahogy az ösztönszerűségből következik, de ahogy mondtad, nem minden esetben. Meg az intelligencia azért relatív is, lehet, hogy kevésbé intelligens ember mégis volt annyira intelligens, hogy ne skatulyázzon. A kurvára intelligens meg valszeg leszarta a dolgokat. Lehet, hogy ezen nem gondolkozott el, ez a téma nem foglalkoztatta, vagy valami. Egy intelligens ember intelligenciája sem feltétlenül tér ki mindenre. Egy csomó mindenhez nekem sincs intelligenciám. ;)

Ami a "szerelem első látásra" dolgot illeti, nálatok azért más volt a szituáció, én nem erre gondoltam. Én inkább arra, hogy az illető csaj azt várja, hogy majd valahol találkozik valakivel, akinek a szemébe néz, és rögtön tudni fogja, hogy ő az igazi. Nem ismerem a helyzetet annyira, de én szerintem a csajnak már több "igazi" is volt ilyen alapon. :D Nem tudom mondjuk, hogy milyen gyakorisággal talál igazit, de gondolom érted a problémát...

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.08.20. 07:35:32

@MegaBrutal:

Mondok egy példát. Anyukám elég aspoid viselkedésű, és van egy húga is, aki megaNT. Az emberek többnyire a húgát első látásra szimpatikusabbnak szokták találni (sokan második, harmadik stb. látásra is). Viszont a nagymamájuk, aki szerintem sem különösebben okos nem volt, sem különösebben művelt (max. a 4 elemit végezte el), mégis anyukámat szerette jobban, mert rájött, hogy ő sokkal intelligensebb és mélyebb gondolkodású, mint a testvére. Pedig hidd el, nem sokan vannak ezzel így, még a jóval műveltebb és intelligensebb emberek jó részét is megtéveszti a látszat.

Ami azt illeti, ebben valóban igazad van. Azért, mert valaki gyorsabban oldja meg a NAWA-tesztben lévő matekpéldákat, nem biztos, hogy az emberi kapcsolatai kialakításában is mély gondolkodás jellemzi. Sok ember egyszerűen nem jut el arra a szintre, hogy a valódi értékeket kezdje el keresni az emberekben, hanem beéri egy felületes szinttel.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.08.20. 07:46:38

Ami pedig a beskatulyázást illeti, én aspergeres körökben is ismerek egy-két embert, akinek nagyon határozott és megfellebbezhetetlen véleménye szokott lenni olyan dolgokról, amikről fogalma sincs.
Ott van például Rodiel, aki kijelenti, hogy a heteró szex FÁJ, anélkül, hogy valaha is bárkivel kefélt volna. És amikor azt mondod neki, hogy nem is, akkor azt mondja, hogy biztos hazudsz.
Nem hiszem, hogy ő azért gondolkozna így, mert ne lenne intelligens. Neki is az a problémája, mint egynémely NT-nek, hogy a szűkkörű tapasztalatai alapján túláltalánosít, illetve olyan dolgokról is véleményt mond, amivel még életében nem találkozott.
süti beállítások módosítása