HTML

Description

Ez a blog rólam szól, következésképpen érdektelen.

Recent patches

  • MegaBrutal: @vilagoskek: Tévedsz, ez a poszt nem a feministákról szól, a feministák jó arcok! :P Ezennel elhat... (2013.10.27. 22:54) Bitch Proud
  • _Epikurosz_: A hiba a "kurva" szó jelentései közötti különbségtétel hiányában van. Pont aspie trait. Az alapjel... (2013.05.31. 21:21) Bitch Proud
  • vilagoskek: Ma már nem kurvának hívják őket,hanem feministának..Légy trendi :P (2013.01.05. 20:13) Bitch Proud
  • Lenart33: Még csak annyit, hogy kínálat abból van, amire van kereslet. Amíg vannak emberek, akiknek kell az ... (2012.07.13. 16:36) Bitch Proud
  • Lenart33: @Vaddi: Teljesen igazad van, pont ugyanezt akartam leírni! (2012.07.13. 16:34) Bitch Proud
  • Utolsó 20

Utilities

Mucsai parasztasszony

2009.08.16. 23:23 MegaBrutal

A mucsai parasztasszony az ember egyik alfaja, mely képviselői arról ismeretesek, hogy anti-geek, konzervatív, láma, és nem mellesleg bunkó viselkedésükkel hirdetik az antikultúra térhódítását. Az "elnézést", a "bocsánat", és a hasonló jelentéstartalmú kifejezések használatát megtagadják, bár elvárják azt, hogy mások használják őket. Anti-geek jellemvonásukból adódóan úgy viselkednek, mintha megvetnék a technológiát, habár (mint mindenki) ők is használják azt, persze mivel lámák, elég ügyetlenül. (Egy mucsai parasztasszony számára még egy DVD lejátszó kezelése is problémát okozhat.)

A mucsai parasztasszonyok jó esetben felhalmozhatnak bizonyos mennyiségű tudásanyagot a humán kultúra terén, ami ugyan önmagában tiszteletre méltó lenne, ha az antikulturális megnyilvánulásaik nem rombolnák le az összhatást.

Megjegyzendő, hogy a faj neve nem utal az egyedek származási helyére. A mucsai parasztasszonyok nem feltétlenül Mucsa, vagy hasonlóan kulturált településekről származnak - a vérbeli mucsai parasztasszonyok akár Budapesten is jószerivel fellelhetőek. Továbbá a mucsai parasztasszonyok nem összetévesztendőek a hagyományos parasztasszonyokkal, akik (a mucsaiakkal ellentétben) dolgoznak is.

Egy tipikus mucsai parasztasszony ismertetésére jól szolgál a következő történet, amely bemutatja a szóban forgó faj minden felsorolt tulajdonságát.

Egy geek éppen a laptopján ügyködik a kollégiumi szobájában, 2 szobatársa jelenlétében. Igazából lényegtelen, hogy mit csinál - lehet, hogy már csak vicceket olvasgat a neten, de akár az is lehet, hogy éppen programot ír. Bár az anti-geek-ek és a geek-ek közötti kontraszt talán jobban érzékelhető akkor, ha feltételezzük, hogy a geek éppen programozik, hiszen ez az egyik legnemesebb dolog a geek számára, amit a laptopján művelhet.

A geek, tevékenységébe belefeledkezve alkot, amikor nem sokkal este 10 után kinyílik az ajtó, és a mucsai parasztasszony ügyeletes tanár tolja be pápaszemes, nem túl dekoratív pofáját szobaellenőrzésre. Ugyanis számba kell vennie azt, hogy a szárnyon mely diákok vannak jelen a szobájukban, és melyek nem. A 22:00 pedig a kollégiumi takarodó időpontja, amikor is a diákoknak illik elcsendesedni a kollégium házirendje szerint. A geek hátranéz (mert illik - a legszívesebben továbbra is a kijelzőt bámulná) és a mucsai parasztasszony megdöbbent arcát látja virítani az ajtónál, aki a következő mondatot löki ki a pofájának nevezett standard output-ra:
- Hát maga mit keres itt?
A geeknek alapból nem tetszik a köszönés hiánya, de az, hogy kérdőre vonják a létjogosultságát a saját szobájában, még inkább felviszi a pumpáját.
- Én itt lakom. - feleli a geek. A szobatársai bólogatnak, hogy ez tényleg így van.
A mucsai parasztasszony megnézi a szobaajtó mellett kifüggesztett fényképes névtáblát, és mivel csakugyan megtalálja rajta a geek pofázatát ábrázoló képet, emigyen folytatja.
- Tényleg.
A geeknek itt feltűnik az elnézéskérés hiánya.
- De miért nincs pizsamában? - kérdezi a mucsai.

A geek-et egyenesen felháborítja ez a kérdés, mert az még valahol rendben van, hogy este 10 óra van, meg takarodó, meg minden, de egy 20 éves geek-nek ez már hadd ne jelentsen kötelező, ellenőrzött szunyaidőt! Szivassák az ilyenekkel a 14-15 éves kilencedikes kispöcsöket, bár ezt a kérdést még nekik is bunkóság feltenni. A 20 éves, érettségizett diákoktól már legyen elég az, hogy elcsendesednek, és nem zavarják a többieket az alvásban. De ha már mindenképp ragaszkodunk a takarodó szigorú betarttatásához, akkor is inkább valami általános felszólítást illene ledarálnia, hogy "most már 10 óra van, kérem készülődjenek a lefekvéshez". Vagy ha a mucsai parasztasszony ragaszkodik a pizsama emlegetéséhez, akkor esetleg mondhatná azt, hogy "takarodó van, kérem vetkőzzön le pizsamára". Viszont a geek, így, hogy egyenesen kérdőre vonták, hogy miért nincs még pizsamában, egyenesen úgy érzi, hogy megsértették a személyes jogait. Mi köze van egy mucsai parasztasszonynak ahhoz, hogy a geek mikor mit csinál? Most komolyan válaszolnia kéne erre a kérdésre? Milyen már? "Elnézést kérek, de egy programon dolgozom, ami nagyon érdekes, mert...", amiből a mucsai nyilván semmit sem értene. Vagy mi van, ha ez lenne az őszinte válasz? "Elnézést kérek, csak épp most vertem ki a faszomat a vécén, és a becsült 10 perc helyett 20 percre sikerült a menet, így épp nem volt időm arra, hogy 10 előtt levetkőzzek." Érezhető tehát, hogy a mucsai kérdése igencsak a geek intim szférájába hatolt.

A geek továbbá alapjában véve irrelevánsnak találta a párbeszédet. Az értelmesebb felügyelőtanár ugyanis nem szívózik, csak konstatálja, hogy mindenki megvan, esetleg felszólít a kislámpák használatára a nagy lámpa helyett, jó éjt kíván és elmegy. Teljesen fölösleges szívózni a lefekvéssel meg a pizsamázódással. A geek sokkal fontosabbnak tartja a kódot, amin dolgozik, mint a hasonló értelmetlen, céltalan diskurzusokat, így gyorsan véget is akar vetni a szituációnak, hogy aztán ismét szeretett kódjának szentelhesse figyelmét. Ezért a geek, jelezve a szándékát, máris elköszön:
- Jó éjt, a viszontlátásra. - ezt elég nyomatékosan mondja ahhoz, hogy jelezze, hogy számára a párbeszédnek itt és most vége van. Jól tudja, hogy bunkó volt, de a bunkózást a mucsai parasztasszony kezdte, tehát jogosnak találja.

De a mucsai csakazértis folytatja:
- Hogy mondta? Ezt remélem rosszul hallottam!
- Jól hallotta. - lép be a geek ismét a párbeszédbe.
- Hogy lehet ilyen szemtelen? Inkább válaszolja azt, hogy "mert még nem vetkőztem le", de ne azt, hogy "a viszontlátásra"! Azonnal kérjen elnézést! Engem nem ráz le ilyen könnyen, én itt maradhatok reggelig is!
A geek egyrészt megrökönyödik azon, hogy milyen választ javasolt a mucsai az "a viszontlátásra" helyett, ugyanis pont a hasonló stílusú válaszokért rugdosták meg még annak idején az általános iskola második-harmadik osztályában, merthogy ez neveletlenség, még akkor is, ha valóban igaz az állítás. Hiába lenne praktikus olyan szempontból, hogy az ember nem avatja be a kérdezőt a magánéletébe, de ugyanakkor mégis igazat mond; az ilyen válaszokat már általános iskolás korában kinevelték a geek-ből. A geek megtanulta, hogy a "mert még nem vetkőztem le", és hasonlók helyett inkább üdvösebb hazudni. De most nem akart hazudni. Szerette volna érzékeltetni a mucsaival, hogy nincs joga ilyen módon megkérdezni, hogy miért nincs pizsamában.
Másrészt, a geek ismét felháborodott a mucsai parasztasszony viselkedésén, hogy még ő a szemtelen, amikor ponthogy a mucsai hatolt a geek intim szférájába, ráadásul még tetézte is a dolgot. Az, hogy kijelentette, hogy ő akár reggelig is itt maradna, az meg a hab a tortán. A geek a legszívesebben ezt válaszolta volna: "miért, az legális lenne?" A geek a szexuális jellegű zaklatásra gondolt, ami szerinte igencsak befigyel akkor, ha egy nőnemű tanár erőszakkal ott marad egy fiúkkal teli szobában éjszakára, ellehetetlenítve a szoba lakóinak békés életét. A geek nem találta szívderítőnek azt a gondolatot, hogy az idősödő, nem túl dekoratív, ráadásul anti-geek nő jelen legyen akkor, amikor ő pizsamára vetkőzik. Különben is, ha a mucsai parasztasszony faszt akar, akkor menjen a mucsai parasztokhoz.

Azonban a geek ezen a ponton feladta. Nem mondta ki a fejében megfogalmazódott kérdést. Egyrészt ezzel tovább folytatta volna a beszélgetést, pedig minél hamarabb ki akart lépni belőle. Ugyan szívesen elmagyarázta volna a mucsai parasztasszonynak, hogy miért válaszolta azt, hogy "a viszontlátásra", de a nőn látszott, hogy reménytelen eset, így a geek hamar lemondott a mucsai nevelésének szándékáról. A geek félt is valamelyest, mert alapból békés természetű, kerüli a konfliktusokat; azt meg még ne is említsük, hogy a tanárnő simán bebaszhat a geeknek egy fegyelmit a "neveletlen" viselkedéséért.

A geek tehát elnézést kért, így a mucsai parasztasszony nyert.

Hasonló jellegű az a történet, ami majdhogynem hetente lejátszódott, ugyanis minden hétfőn ez a tanár volt az ügyeletes. A történet csak annyi, hogy a mucsai parasztasszony a következőképpen "köszönt be" a szobába 10 óra körül:
- Kapcsoljátok ki a masinákat!
Teljesen ignorálta a geek és szobatársai aktuális tevékenységét - mi van, ha az aktuális dolog, amin munkálkodnak fontosabb, mint az ő pampogása? A geek most is úgy érezte, hogy a mucsai megsértette a magánterületét ezzel a paranccsal. Azért, mert a laptop a geek tulajdona - hadd döntse el ő, hogy mikor és hogyan kapcsolja ki vagy be a saját szobájában. (Igen, persze, 10 óra van...) A "masina" szó meg egyenesen sértette a geek fülét. Úgy hatott, hogy a mucsai parasztasszony egyáltalán nem tiszteli a geek foglalkozását, sőt, egyenesen lenézi azt. A "masina" szóval tulajdonképpen a nő egyaránt megszentségtelenítette a informatikát és a technológiát, azokat a dolgokat, amiket a geek tisztel. Továbbá a mucsai képes volt reklamálni, hogy a szoba lakói nem engedelmeskednek rögtön. Ugyanis a geeknek még le kell írnia az éppen megfogalmazódott programsort, el kell mentenie a munkáit, ki kell jelentkeznie a látogatott weboldalakról, és el kell indítania a leállítási folyamatot, ami után maga a leállás a geek laptopjában lévő kemény 128 MB RAM-nak köszönhetően egy-két percig is eltarthat. A mucsai láma ezt nem tudta, vagy nem érdekelte. Ő azt akarta látni, hogy a szavainak rögtön foganatja van, azt várta, hogy a gépek ki lesznek kapcsolva, mire befejezi a mondatot. Később a szoba lakói azonban rájöttek arra, hogy a mucsai parasztasszony akkora láma, hogy nem kell kikapcsolni a gépeket - elég az, ha lecsukják a laptopok tetejét, ugyanis a mucsai olyankor azt hiszi, hogy ki lettek kapcsolva.

Azt hiszem a leírt történetek kellőképpen prezentálják a mucsai parasztasszony jellemzőit. Nem szorul további magyarázatra az, hogy a szóban forgó faj miért anti-geek, miért láma, és hogy miért bunkó. Talán egyedül a konzervatív jellemző az, amit nem biztos, hogy minden kedves olvasó leszűr, ezért nekik külön elmagyarázom. Az első történetből látható (bár ami azt illeti a másodikból is), hogy az említett mucsai parasztasszony példány a konzervatív felnőtt-gyerek modell szerint értelmezte a leírt szituációt. Most egy pillanatra tekintsünk el attól a ténytől, hogy a geek 20 éves, tehát jogilag kemény 2 éve felnőtt, és a mucsainak már ezért is nagyobb tisztelettel kellett volna vele beszélnie. Nyilvánvaló, hogy a mucsai gyerekként tekintett a geek-re. A konzervatív felnőtt-gyerek modell szerint a felnőttnek mindig igaza van; sohasem ismerheti be a gyereknek, ha téved; továbbá a gyereknek minden feltétel nélkül, azonnal teljesítenie kell a felnőtt által kiadott parancsokat. A felnőtt egy supervisor, aki teljes mértékben felügyelheti a gyerek életét (pl. megkérdezheti, hogy miért nincs már pizsamában), és a gyereknek nincs joga megtagadni a választ, mert a gyereknek még nincs magánélete. Végezetül, a gyerek csak játszik, nem csinálhat semmi hasznosat és fontosat, különösen nem egy laptop előtt ülve. A gyerek által végzett tevékenység irreleváns, tehát bármikor parancsot lehet adni annak megszakítására.

Talán mondanom sem kell, hogy a történetekben a geek én voltam, a geek szobatársai pedig az én egykori jófej szobatársaim voltak. A mucsai parasztasszony is egy valós kollégiumi felügyelőtanár volt. Bár az első történetet megfényeztem egy kicsit, ugyanis úgy emlékszem, hogy nem programoztam azon a bizonyos estén. Lehet az is, hogy a szobatársaimnak segítettem a digitális technika háziban, ami legalább annyira fontos tevékenység, mint a programozás. Persze az is lehet, hogy tényleg nem csináltam semmi hasznosat. :p

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
(Arthur C. Clarke)

9 patches

Címkék: geek én definíció csőrbizga antikultúra

A bejegyzés trackback címe:

https://megabrutal.blog.hu/api/trackback/id/tr431313992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kop 2009.08.16. 23:51:31

Már megbocsáss a szóhasználatért, de ez qrvajó bejegyzésre sikeredett, és nagyon igaz dolgokat mondtál benne.
Jó ilyeneket olvasni a nyáriszünetben vasárnap este :-)

[chips] 2009.08.17. 00:17:13

szvsz azzal, hogy valaki anti-geek és láma, még semmi baj nincs. a baj azzal van, ha valaki rosszindulatú, önmagát felsőbbrendűnek gondoló begyöpösödött fapina/fasz (egybevágó szociológiai tanulmányok sora bizonyítja, hogy a Mucsai Parasztasszony legjellemzőbb, minden idősíkban megfigyelhető attribútumai ezek)...
a szakirodalom nem zárja ki geek vonásokkal "megáldott" Mucsai Parasztasszony-fajták létezését sem: egyes, névtelenségüket kérő források szerint az egyik jeles, budapesti egyetem néhány tanszékén természetes közegükben meg is figyelhetőek.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.08.17. 00:37:13

Csatlakoznék a jó Chipshez.

Szerintem ennek a dolognak semmi köze nincs ahhoz, hogy te geek vagy-e vagy sem. Ahhoz van köze, amit az utóbbi bekezdésben írtál, hogy a nyanya azt gondolta, hogy egy kis taknyos vagy, és ennek megfelelően nem vett emberszámba.
Persze én már önmagában azt se értem, hogy miért kell a húsz éves kollégistát egy kalap alá venni a 14-15 éves kispöcsökkel.

A fenti jelenség szerintem az ún. portáseffektus egyik módosult alakja. A nyanya szarul fizetett, soványka társadalmi presztízsnek örvendő állásban dolgozik, az egyetlen dolog, ami megédesíti ezt, az a HATALOM. Ebből nem sok jutott neki, épp ezért igyekszik maradéktalanul kiélvezni, például azzal, hogy az alárendeltjeit basztatja.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.08.17. 00:48:49

Hozzátenném, hogy ettől a tekintélyelvű mentalitástól a falnak megyek. Vannak emberek, akik nagyon rá vannak pörögve erre a "nekem meg kell adni a tiszteletet" témára.
Én úgy gondolom, hogy a tisztelet az nem csak úgy jár, hanem ki kell érdemelni. Persze most már belém verték az alapvető udvariassági szabályokat, de alapvetően továbbra is így gondolom.

Niki_1991 2009.08.18. 15:03:57

Nekünk is volt egy ilyen nevelőtanárunk 18 évesen is hülyegyereknek nézett minket.
Nem kell mondanom, mindig "nagggyon örültünk" ha láttuk.

MegaBrutal · http://lofaszkapitany.blog.hu 2009.08.18. 20:40:32

@Kop: Köszi. :)

@[chips]: Ez igaz végül is. Az anti-geek alatt inkább azt értem (itt), hogy utálja/lenézi a geek-eket, és az ő megítélése szerint tökmindegy, hogy mivel foglalkozik egy geek, az értéktelen. Habár Semota írta, hogy itt nem egészen erről van szó... A lámák sem mindig zavarnak, csak egy bizonyos határon túl idegesítőek, meg ha még bunkók is, és esetleg annak a jelét mutatják, hogy büszkék arra, hogy lámák (márpedig vannak ilyenek, bár igaz, azok már inkább anti-geek-ek).

@Ön: Ebben igazad van, Semota. Talán azért hangsúlyoztam túl ezt a geek dolgot, mert az én aspoid geek szemléletemmel ez a viselkedésmód elviselhetetlen. Ráadásul jó fáradt is voltam (naná, mert hétfő volt). Persze. Valszeg mások számára is elviselhetetlen, csak engem különösen zavar, ha el vagyok mélyülve egy általam fontosnak/érdekesnek ítélt dologban, és akkor elkezdenek basztatni, hogy de most azonnal fejezzem be. Valahogy velem így nem illik viselkedni, különben nem lesz béke. Egyébként ez a nő a szobatársaimmal is geci volt, egyikük esténként telefonált a barátnőjének a folyosón, és a nő meg beküldte a szobájába. És ezt a nő minden héten eljátszotta, holott a szobatársam kurvára nem zavart senkit a telefonálásával. Jó, persze, telefonáljon korábban, csak az a helyzet, hogy én magam is tudom, hogy mennyire el tud nyúlni egy telefonbeszélgetés. A túlzott geek vs. anti-geek ellentétről még annyit, hogy valahol bennem van az, hogy szerintem többek között pont az ilyen nyanyák szokták a "Bezzeg a mai fiatalok..." kezdetű mondatokat szajkózni, tök értelmes fiatalokra egyaránt hivatkozva. Különösen irritál, ha ez a mondat pl. úgy fejeződik be, hogy "...állandóan a számítógép előtt ülnek, ahelyett, hogy TANULNÁNAK, és ráadásul tiszteletlenek is". Márpedig ennek a nőnek a szájából tök el tudtam képzelni egy ilyen mondatot - persze lehet, hogy sose mondana ilyet.

A tekintélyelvűségről - van egy alap emberi tisztelet, amit meg kell adni a másiknak, kivéve akkor, ha azt eljátszotta. Tulajdonképpen ebben a történetben 2 fajta tiszteletről is szó esett: az alapvető tiszteletről, amit a nő nem adott meg nekem, és a kiérdemelendő tiszteletről amit meg ő követelt tőlem. Csak az a baj, hogy én semmilyen tiszteletet nem szolgáltathatok addig, amíg meg nem kaptam az alap emberi tiszteletet. Minél inkább követeli valaki a kiérdemelendő tiszteletet a másiktól jogtalanul, az azzal jár, hogy annál kevésbé adja meg a másiknak az alap tiszteletet. Ott van pl. a csoportvezető tanárunk, aki szintén tudott alkotni személyi jogok megsértése terén, és ő is képes volt ilyeneket eljátszani, csak hoppá! Az a tanár tett is értem valamit, így tőle mégis jobban el tudtam ezt viselni. Akárhogy is nézem, a mucsai parasztasszony viszi a pálmát. Na jó, volt még 1-2 tanár, amelyik versenyez a díjért.

@Niki_1991: Jaja, erről van itt szó. Mucsai paraszt(asszony). ;) Te is kollégista voltál középiskolában? Meg ahogy olvastam, főiskolán is az leszel. :) Üdv. a klubban! :D

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.08.18. 22:22:16

@MegaBrutal:

"Talán azért hangsúlyoztam túl ezt a geek dolgot, mert az én aspoid geek szemléletemmel ez a viselkedésmód elviselhetetlen."

Jogos, az én szemléletem szerint is az. Én diákként is ezt vártam el a tanároktól, és tanárként is ehhez fogom tartani magam.

Különben szerintem az a probléma, hogy a tanárok többsége nem igazán tud differenciálni. Az összes gyereket úgy kezelik, mintha kis hülyék lennének, és ennek azok isszák meg a levét, akik _nem_ kis hülyék. (A többség persze az, mi más lenne.)

Niki_1991 2009.08.22. 17:25:05

@MegaBrutal: Igen kollégista voltam az első 3 év nem is volt olyan rossz mert a nevelőtanárokat nagyon nem érdekelte hogy mi van velünk aztán másik koliba kerültem ott meg túlságosan is érdekeltük a tanárt.:S

Azt a bizonyos "bezzeg a mai fiatalok..." mondatot én is nagyon utálom mert a mai fiataloknak is van egy értelmes rétege akiket nem kéne besorolni a többi "átlag" közzé.

@Ön: Szerintem is ez a baj mert nálunk pl középsuliba úgy volt hogy az osztály egy része nem volt hajlandó normálisan viselkedni és így az egész osztályt elítélték mi voltunk a hülyék akik nem tudnak viselkedni...
süti beállítások módosítása