HTML

Description

Ez a blog rólam szól, következésképpen érdektelen.

Recent patches

  • MegaBrutal: @vilagoskek: Tévedsz, ez a poszt nem a feministákról szól, a feministák jó arcok! :P Ezennel elhat... (2013.10.27. 22:54) Bitch Proud
  • _Epikurosz_: A hiba a "kurva" szó jelentései közötti különbségtétel hiányában van. Pont aspie trait. Az alapjel... (2013.05.31. 21:21) Bitch Proud
  • vilagoskek: Ma már nem kurvának hívják őket,hanem feministának..Légy trendi :P (2013.01.05. 20:13) Bitch Proud
  • Lenart33: Még csak annyit, hogy kínálat abból van, amire van kereslet. Amíg vannak emberek, akiknek kell az ... (2012.07.13. 16:36) Bitch Proud
  • Lenart33: @Vaddi: Teljesen igazad van, pont ugyanezt akartam leírni! (2012.07.13. 16:34) Bitch Proud
  • Utolsó 20

Utilities

Tévedés

2009.08.22. 22:53 MegaBrutal

A geek srác régóta várta az alkalmat, hogy egyedül lássa a lányt, mert beszélni akart vele. Igaz, mára már nem látta sok értelmét a beszélgetéseknek. De azért örült, hogy itt van. Hiszen évek óta nem látta. Tudta, hogy nincs sok ideje, mert a lány barátai mindjárt visszaérnek. A fiú nagy levegőt vett. Nagyon izgult, hallotta a saját szívdobogását. Ezúttal valóban őszintén akart beszélni a lánnyal, hosszú idő után. Lassan odament tehát a lány padjához, és köszönt:
- Szia. - nem tudta palástolni a félelmét, hangja remegett, és magasabb is volt a kelleténél.
- Szia. - mondta a lány mosolyogva.
- Rég beszéltünk. - mondta a fiú.
- Hát ja. És amúgy mi újság feléd?
- Fejér Megyei Hírlap. - mondta a fiú vigyorogva.
- De gyökér vagy!
- Egyébként megvagyok, köszi. És te?
- Én is.
A fiú szerette hallani a lány hangját. De most szeretett volna véget vetni a small talk-nak, mert kevés az idő. Tudta, hogy ez a kedvesség, amit a csaj áraszt felé, hazugság. Nem igazi. Köztudott, hogy a lány utálja őt, csak ezt így szemtől szembe most nem szeretné kimutatni. Talán azért, mert fél a geek reakciójától, amit ráadásul most el se kerülhet, mert itt, a való életben nincs tiltás gomb. Tehát a srácnak el kellett érnie, hogy a lány az őszinte arcát mutassa, hogy elmondhassa neki azt, amit mondani akart.
- Tudod, emlékszel, amikor olyan... hülyén viselkedtem veled. Én nem akartam neked rosszat, csak... tudod...
- Ja, tudom: egy nagy idegesítő fasz vagy.
Sikerült! Viszont a geek szinte megijedt a hirtelen sértéstől, még annak ellenére is, hogy fel volt készülve rá. Összeszedte magát a válaszhoz. Nagyon nehéz volt neki ez a szituáció. Rettenetesen.
- De mégis miért? Mit ártottam én neked? - a fiú hangja még inkább remegett.
- Baszod, éveken át zaklattál, hát nem fogod fel, hogy nem vagyok rád kíváncsi? Na tipli!
A geek valóban nem értette ezt. Mindaz a szeretet, gondoskodás, és minden áldozat, amit a lány irányában közvetített, egyetlen szóval lett minősítve: zaklatás. Sehogy sem értette, hogy hogy lehetséges az, hogy minden igyekezete, amivel a lány szeretetét akarta kivívni, pontosan az ellenkező hatást váltotta ki, ráadásul úgy, hogy ő csak a végeredményről értesült. De még nem lépett le. Magyarázatot akart kapni, mert egyszerűen nem tudta feldolgozni ezt az ellentmondást. Nem értette, hogy ő miért rossz, és miért pont egy olyan személy mondja ezt neki, aki fontos számára - akit szeret. Ő igen is meg akarta érteni a lányt, és megismerni őt rendesen. De mindenek előtt valahogy el kéne érnie, hogy a lány megbocsásson. Még ha tudta is, hogy igazából ponthogy a lánynak kéne bocsánatot kérnie...
- Én ezt nem értem. Mivel érdemeltem én ki azt, hogy ennyire utálj? Amikor én annyit beszéltem veled, és annyi áldozatot hoztam érted...
- Már ezer éve utállak, mert idegesítő vagy! Most hagyj békén, jó? - a lány már szinte kiabált.
A geek érezte, hogy ez is egy meddő beszélgetés lesz. Hát semmivel nem lehet elérni azt, hogy a lány ismét szóba álljon vele? És igen, rossznak érezte magát. Hiszen ez a lány most szinte könyörög, hogy menjen el, de ő marad, mert muszáj választ kapnia. A kíváncsiság és a lelkiismeret nem hagyja nyugodni. Ez egy ördögi kör. Minél többet beszél a csajnak, annál több sértést vált ki, annál inkább növekszik a geek értetlensége és ezzel együtt a lány gyűlölete. Igen, hisz ez már gyűlölet. Ez nem olyan kis enyhe, múló utálat, amit az ember egy osztálytársa iránt érezhet. Ez kőkemény, zsigeri gyűlölet. Még az is elképzelhető, hogy a lány egyenesen a halálát kívánja. De mivel érte ezt el? Miért nem múlott ez el az eltelt 2 év alatt, amikor nem is beszéltek egymással? Hogyan tehetné ezt jóvá?
- De miért? - kérdezte a fiú megsemmisülten.
Ez volt az a pont, ahol MSN-en a tiltás következett volna. De itt a lány inkább kifakadt:
- Na ide figyelj, te egy üres, jellemtelen, gerictelen, fogyatékos kis gyökér senki vagy. Egy szar! Neked nincs lelked, egy zombi vagy, idegesítő kis faszkalap! Nem tudsz te semmi érdekeset, csak hülyeségekről tudsz beszélni, de azokról elviselhetetlenül sokat! És ne hidd azt, hogy ezt a világon bárki is elviselné! Neked nem lehetnek barátaid, nem érdemelsz egyet sem! És te csajt akarsz? Na ne röhögtess! Mégcsak nem is tudsz szeretni! Nem vagy rá képes! És milyen áldozatot hoztál te értem valaha is? Te sehogy se fogsz olyan csajjal találkozni aki elviselne! Na cső.
Ennyi masszív sértés hatására a geek ideges lett. Hasonló szituációban rendszerint távozni szokott, és valóban úgy érezte, hogy most is üdvös lenne ezt tennie. Benne is feléledt a gyűlölet, de tudta, hogy ez csak rövid ideig fog tartani, mert valami miatt nem képes az igazi haragtartásra. De ebben a pillanatban még a "Világ Zaklatója" díjért is bevállalta volna azt, hogy kimondja, amit gondol.
- És te mit képzelsz magadról?! Te jónak hiszed magad? Vedd tudomásul, hogy az, hogy nem tudom úgy kimutatni az érzelmeimet, ahogy te azt fel tudnád fogni, az nem jelenti azt, hogy nincsenek érzelmeim! Pedig hogy próbáltam neked bizonyítani... De nem, te még csak nem is tudod felfogni, hogy mit jelentettél számomra! Te vagy a korlátolt, mert te vagy az, aki nem képes meglátni, hogy mi vagyok valójában. Én nem vagyok üres, és nem is értem, hogy te hogy láthatsz annak, amikor én annyi mindent megmutattam neked magamból.
A lány értetlenül nézett. De valami miatt nem állította le a fiút. A fiú folytatta:
- Ellenben te? Mi az, amivel kitűnsz, mi az, amit alkottál? Te nem vagy produktív. Nem vagy kreatív. Egy időben talán az voltál, de most már annyira el vagy foglalva azzal, hogy tök ugyan olyan legyél, mint a többiek, hogy mindent eldobtál. Te tényleg egyedinek érzed magad? Azt hiszed nem vagy tömegember? Mikor szoktál te gondolkozni? Mikor szoktál te bármikor is kielemezni bármit is? Soha. Vagy nem vagy rá képes, vagy megtanultad, hogy gondolkozni ciki, mert akkor olyan leszel, mint én! És azt hiszed, hogy most magam miatt jöttem ide hozzád? Meg akartalak hallgatni. Talán, hátha segíthetek neked. Hátha egy kicsit is jobbá tehetem az életed, valahogy! Az áldozatokról: régen, minden telefonbeszélgetésünk számlája engem terhelt, mi a faszért költöttem egy fillért is, ha neked ez kellemetlen volt? A kibaszott CD-iddel, amiket neked adtam, én bajlódtam napokon keresztül! És baszd meg, hány gondolatciklusomat pazaroltam rád? Meg a kibaszott mozijegyek árával mi lesz? Én éveket adtam neked az életemből - gondolatokat, időt, és pénzt! És te mit adsz nekem cserébe? Lófaszt! De tudod mit, én nem kértem vissza ezekből semmit, csak egy kis megbeszülést, tiszteletet, szeretetet. Na ennyit erről!
A geek reménykedett abban, hogy ez, amit mondott, valahol a lány elméjében értelmezésre kerül. Tudta, hogy erről nem fog semmiféle visszaigazolást kapni. Nem fogja megtudni, hogy ezt a lány megértette-e. A geek most már tényleg távozni akart, mert már nem tudta elviselni azt a diszkomfort-érzetet, amelyet a helyzet kiváltott. Vörös volt az arca, szégyellte magát, a legszívesebben itt és most rögtön megsemmisült volna. A lány így szólt:
- Tűnj el!
- Szia! - hebegte a fiú, majd elfordult, és szinte futva hagyta el a helyszínt.

Hatalmas fájdalom, szégyenérzet, és lelkiismeret-furdalás lett úrrá a geek-en. Az, amit a lánynak mondott, csak tippelte. Még csak nem is ismeri őt annyira, hogy biztos lehessen abban, hogy helyesen elemezte a csajt. Igen. Évek után alig tudott róla valamit, pedig annyira szerette volna őt megérteni. Be kellett látnia, hogy tévedett! Akármilyen értéket is fedezett fel régen a lányban (a szépségén kívül), az vagy eltűnt, vagy soha nem is volt, csak elképzelte. Lehet, hogy valójában soha nem is szerette a lányt, csak egy hamis képbe volt szerelmes, amit róla alkotott. De hogyan tévedhetett ekkorát? Hiszen a lányban nincsen semmi! Ennyi erővel akármelyik lánynak elmondhatta volna a monológját, mert ő is ugyanolyan, mint a többi. De nem! Mégis mintha lenne benne valami más... De vajon mi? De ha van is, az valószínűleg nem jó. Mert ha jó lenne, akkor nem gyűlölettel reagálna a jóságra. Hogyan érthették ennyire félre egymást? Hogy lehet az, hogy mindezek után a fiú semmi a lány szemében?

De a geek-nek az is eszébe jutott, hogy mi van, ha ponthogy ő téved? Mi van, ha ő tényleg rossz? Mi van, ha tényleg nem érti a világot, és ő tényleg elvetendő? Lehet, hogy akármilyen értékesnek, kreatívnak, és értelmesnek látja magát, és a hozzá hasonló embereket, ő épp annyira értéktelen, üres, és értetlen. Lehet, hogy pont az a mentalitás a követendő, amit a lány képvisel. De a geek nem tudta megérteni ezt a mentalitást. Nem tudta, hogy lehet élni a gondolkodás, az elemezgetés, a megértés igénye nélkül, és hogyan adhatja át magát valaki annak a határtalan apátiának, ami a "normális" emberekre jellemző. Hiszen ő mindig is kíváncsi természetű volt. Hogy lehet az, hogy míg ő ennyire meg akarja érteni, hogy hogyan működik a lány, addig a lányt annyira nem érdekli a fiú, hogy még csak meg se hallgatja őt. Vagy ő tényleg ennyire érdektelen, unalmas - értéktelen? Valószínű, hiszen a lányt sem tudta meggyőzni az ellenkezőjéről. Eddig azt gondolta magáról, hogy ő szerethető, tehát ha eléri, hogy a lány megismerje őt, akkor az viszonozni fogja a szeretetét. Hatalmasat tévedett.

A fiú megbánta az egészet. Szégyellte magát. Egyik pillanatban a tévedése miatt - hogyan tisztelhetett ő ennyire egy olyan lányt, aki egyáltalán nem méltó arra, hogy foglalkozzon vele? Másik pillanatban amiatt, hogy zaklató vált belőle, ekkor furdalta is a lelkiismeret, hogy ő rosszat tett egy olyan embernek, akit szeretett. Egyik pillanatban magát látta bűnösnek, másik pillanatban a lányt. Talán soha nem lesz tudatában annak, hogy mi az igazság. A geek büntetése az, hogy ezzel a feloldhatatlannak tűnő kognitív disszonanciával az elméjében kell élnie, talán élete végéig.

Elkezdődött... itt a vég, mikor már senki, de senki nem ismer.
(A lány)

9 patches

Címkék: geek horror én gondolat idő aspie kognitív disszonancia csőrbizga

Átkozott Half-Life

2009.08.21. 12:10 MegaBrutal

Ismerőseim körében közismert tény, hogy brutálmód rajongok a Half-Life című FPS-játékért, de ennek ellenére nekem mégsincs meg - rendesen. De ezt majd kifejtem alább. Az is tudható rólam, hogy egy ruppótlan kispöcs vagyok, tehát szeretném a szoftvert a lehető legolcsóbban beszerezni - főleg mostanában, hogy nehezebb az anyagi helyzetem, meg hogy már 2x is megvettem, és idegesít is rendesen, hogy nincs meg. Egyedül a Half-Life 2-vel követtem el azt a hibát, hogy megvettem akkor, amikor kijött, kurva drágán, és tök feleslegesen, mert gyenge volt hozzá a videokártyám. Érdemes várni egy kicsit, míg lemegy az ára. Sőt, az Orange Box-ot 3000 Ft-ért vettem meg Steam-en egy akció keretében, és abban is benne van a Half-Life 2, pedig a HL2:EP2 és a Portal miatt vettem meg.

Minden esetre a Half-Life 1-el kapcsolatban ért a legtöbb szerencsétlenség, nem csak anyagi vonatkozásban, hanem úgy egyáltalán. Szinte érthetetlen, hogy csoportosulhat ennyi balszerencse egyetlen játékhoz.

  • Legelőször 2001-ben, ötödikes koromban találkoztam a játékkal, ez volt az első FPS, amivel játszottam. Egyből megtetszett, minden nap vártam, hogy végre leülhessek, és játszhassak az unokabátyám által beszerzett kalózmásolattal. Emlékszem, mennyire örültem, amikor túljutottam a BLAST PIT című chapter-en, már nem azért, mert az annyira nehéz volt, hanem mert kétszer is újra kellett kezdenem a játékot, mire sikerült eljutnom a chapter végéig. Unokabátyám szeret kb. kéthetente rendszerújratelepítést végezni, és sikerült pont beidőzítenie egy FORMAT C: -t, amikor én pont a BLAST PIT-nél jártam, és ugye elvesztek a mentések. Lehet, hogy a második alkalommal is reinstall volt, de az is lehet, hogy akkor törtek be a lakásba, és akkor vitték el a gépet. Erre már nem emlékszem, csak arra, hogy kétszer is elkezdtem a játékot úgy, hogy csak a BLAST PIT-ig jutottam el. Homályosak az emlékek. Az is lehet, hogy a második alkalommal történt, hogy a CD tulajdonosa elvitte a CD-t, merthogy kölcsönbe volt, az unokabátyám ugyan készített másolatot, de az nem működött. Akkor meg még ugye netünk nem volt, nem tudtunk crack-et letölteni.
  • Unszolásomra az unokabátyámnak sikerült beszereznie még egy kalózmásolatot, de azt nem olvasta a CD olvasónk. Érdekes, hogy akkoriban a CD írás bizonytalan művészet volt, biztos a CD írók voltak szarok, ugyanis gyakran előfordult ilyen, hogy pl. egy CD író olyan CD-t írt, amit nem minden olvasó tudott olvasni.
  • Azt hiszem hatodikos koromban láttam 2000 Ft-ért a Half-Life Game Of The Year Edition-t a Media Markt-ban. Mutert megfűztem, hogy vegye meg nekem. Amikor otthon nagy örömmel kinyitottam a dobozt, először feltűnt, hogy egy brutális karcolás húzódik végig a korongon. Ejha! De semmi pánik, a CD olvasó ennek ellenére hiba nélkül olvasta. Izgatottan vártam, amíg a progress bar végigfut a telepítőn, és indítottam is a játékot. A játék első alkalommal kéri a CD kulcsot. Beütöttem a CD tokba ragasztott cetlin lévő számsort, ügyelve minden karakterre. "Invalid CD key". Megpróbáltam még egyszer, még gondosabban ügyelve a karakterekre. Megint "Invalid CD key". Még megpróbáltam vagy 20-szor, kötőjelekkel és azok nélkül, volt amikor a kötőjelek helyére *-ot tettem meg + jelet, meg minden szart, de semmi. Visszavittük a CD-t a Media Markt-ba, ott szépen feltelepítették egy gépre, és meggyőződtek róla, hogy tényleg nem jó az a CD kulcs. Kinyitottak egy másik dobozt, és megadták az abba írt kulcsot. Azt elfogadta a program. Így szépen kicserélték az egész dobozt egy másikra, CD-vel együtt, mert hát ugye az eladó is megjegyezte, hogy milyen karcos. Ezzel a CD-vel már végre tudtam játszani. Így lett meg életem első jogtiszta Half-Life példánya.
  • Később eljutott hozzám a Blue Shift című Half-Life kiterjesztés, de azt csak kölcsönbe kaptam. Aztán találkoztam az Opposing Force-al is, igaz, az csak kalózmásolat volt. Elhatároztam, hogy ezek is kellenek nekem.
  • A Media Markt-ban találtam rá a Half-Life Generation Pack-re, amely tartalmazza az eredeti játékot, az Opposing Force-ot, és bónuszként a Counter-Strike-ot is, bár az nem tetszett. Megfűztem a fatert, hogy vegye meg, azt hiszem 5000 Ft volt. Így végre meglett az Opposing Force, és lett egy második Half-Life példányom. Sajnos a Blue Shift továbbra is hiányzott.
  • Egy hónappal később, amint a Media Markt-ban sétáltam, felfedeztem, hogy kiadtak egy új Half-Life Generation Pack-et, amely már tartalmazta a Blue Shift-et is, ráadásul ha jól emlékszem, az ára is ugyanannyi volt. :D Hát bazmeg... Ezt már persze jóhogy nem vettem meg, csak anyáztam a levegőbe.
  • Évek teltek el. Megjelent a Steam, megszűnt a WON. Ez két dologgal járt. Egyrészt többé nem lehet a Half-Life-al játszani multiplayer-ben, másrészt a játék frissítéseihez ezentúl csak Steam-en keresztül lehet hozzájutni. De semmi vész! Egyszerűen regisztrálni kell a Half-Life CD kulcsát a Steam-en, és akkor letölthetem a Steam-es verziót, amellyel multizni is lehet, és frissítések is jönnek hozzá. Hurrá! Az első CD kulcsra azt hiszem azt írta a Steam, hogy invalid. A másikat meg faszán odaadtam valakinek idő közben, aki regelte a Steam-en. Hogy miért adtam oda? Fingom sincs. Lehet, hogy nem gondoltam, hogy azért kell neki, hogy regelje Steam-en (mert hát a Steam előtt a CD kulcs csak a telepítéshez kellett, a Halál sem ellenőrizte, hogy egy CD kulcs hány embernek van meg). Az is lehet, hogy nem gondoltam arra, hogy valaha is regelni akarom a HL-t Steam-en, és azért adtam meg a kulcsot, de persze az is lehet, hogy naiv voltam, és rászedtek. Nem emlékszem már hogy volt. Tény, hogy volt 2 CD kulcsom, és egyiket sem tudtam regelni. Így a Half-Life nekem meg is van, meg nincs is. Ráadásul a Generation Pack-es kulcs nem csak a HL-t regelte volna, hanem a Steam-es Opposing Force-ot is megkaptam volna.
  • Sokáig nem is érdekelt, hogy legyen egy autentikus Steam-es Half-Life-om (van valahol egy tört egyébként). Pár hónapja néztem ki a Half-Life 1 Anthology csomagot, de mivel szegény vagyok, mint az állat, és manapság már a szüleimtől nem kapok ilyenekre pénzt, magamnak kell összeéheznem az árát. Viszont éhezni is csak tanév közben lehet, mert ugye akkor kapok egyáltalán zsebpénzt kajára. Ez az Anthology majdnem olyan, mint régebben a Generation Pack, csak ebben a CS helyett a Team Fortress van benne, és alapból benne van a Blue Shift. Gondoltam várok. Hátha lesz egy weekend deal, amelyben pont az Anthology kerül leárazásra. Meg egyébként is, én úgy emlékszem, hogy amikor először néztem, még 15 euró volt a pack ára, és nem 12. Türelmes ember vagyok én. Minden hétvégén szorgosan nézegettem, hogy milyen weekend deal van, egy idő után meg lusta voltam bejelentkezni Steam-re, és felvettem a ValveNews nevű user-t (vagy botot?) Twitter-en, aki mindig tweet-eli az új Steam híreket. Ez tök jó, mert nem nekem kell nézegetnem, hogy mi van, hanem a TwitterFox a pofám elé tolja, ha van valami. Azonban valahogy egy kibaszottul fontos tweet elkerülte a figyelmemet. RSS-t meg nem rég óta használok, így nem voltam feliratkozva az RSS feed-re. Bizony, hónapokig vártam erre, de mégis lemaradtam róla. Csak én lehetek ennyire szerencsétlen!

Hát ez van. Bassza az agyam a dolog, de nagyon. Meg azért is lustultam el a Steam hírek figyelésével, mert egyre kevesebb esélyt láttam arra, hogy lesz ilyen weekend deal, alapból virultam, hogy már csak 12 euró a csomag ára, továbbá észrevettem, hogy árulják is az Anthology-t egy áruházban. Habár vaciláltam, hogy valószínűleg elég szar, és megbízhatatlan áruház lehet, hiszen több helyen is pontatlan adatokkal rendelkezik a termékről. De gondoltam, majd faszán elslattyogok az egyik ilyen áruházba, mert ahogy látom nem csak online lehet vásárolni, hanem a régi pofaodatolós módszer is működik, és az olcsóbb is. És akkor tényleg láthatom, hogy mit adnak a kezembe, mennyiért. Persze lehet, hogy nem kéne trükköznöm, mert a Steam a legkényelmesebb és legmegbízhatóbb.

De ez, hogy végre volt ilyen masszív árengedmény, és lemaradtam róla, az hihetetlenül idegesítő. Ha még olyan jómódú lennék, hogy azt mondhassam, hogy 1-2 ezres ide vagy oda, nem számít, de én kurvára nem mondhatom ezt. Nekem a zsebpénzemből vásárolt áru kevesebb kajálással jár, és bizony 1000 Ft-ból simán kijön egy ebéd (sőt, ha ügyes vagy, akkor még talán egy vacsora is telik belőle arra a napra). A számlámon eddig összegyűlt pénzt is úgy spóroltam, és még tartozom is egy muksónak.

Akármilyen hosszasan és körültekintően választasz is ki egy árucikket, ha megveszed, ugyanazt valahol feleáron fogod megpillantani.
(Lewi törvénye)

3 patches

Címkék: horror én valve csőrbizga

Intellectual override of low-level mental functions

2009.08.19. 15:24 MegaBrutal

Tegnap hallottam egy rádióműsort a szaglásról. (Amúgy sosem szoktam rádiót hallgatni, csak akkor, amikor valaki beajánl nekem valami jó kis műsort.) Hangzottak el érdekes dolgok különböző kutatók szájából, említeném a legérdekesebbeket.

  • Nincs egzakt mérték egy szagra - míg a fénynek (ebből következően a színeknek) és a hangoknak meghatározott frekvenciájuk van, nincs olyan dolog, amivel abszolút módon hivatkozhatnánk egy szagra. Egy színre hivatkozhatunk egy hozzárendelt név alapján, pl. "piros". Na most tudunk piros színt elképzelni anélkül, hogy egy konkrét tárgyra gondolnánk, tehát elménk csodálatos absztakciós képességét használva képesek vagyunk elvonatkoztatni a konkrét objektumoktól, amelyek piros színűek, és a piros színt elképzelni önmagában. Persze, mert a piros színnek meghatározott, abszolút fogalma van, amelyet a frekvenciája alapján határoztunk meg. Hasonlóképpen el tudunk képzelni pl. egy magas hangot anélkül, hogy elképzelnénk egy tárgyat, amely azt a hangot kiadja. Pl. azt mondom, hogy kurvaidegesítő nagyonmagas frekvenciájú szinuszjel, és mindenki nagyjából be tudja lőni, hogy miről beszélek. Habár nyilván pontos frekvenciákat nem tudunk elképzelni, de már a magas és a mély megkülönböztetésével is nagyon ügyesek vagyunk. És kurvára nem kellett elképzelnünk hozzá egy hangszórót (bár lehet, hogy sokan mégis megtették :p). A szaglással azonban szívás van, mert csak olyanokat tudunk mondani, hogy "rózsaillatú", "sültkrumpli illatú", "szarszagú", stb., tehát mindegyiket egy meghatározott objektumhoz tudjuk csak kötni. Ha kimondom, hogy "rózsaillatú", mindenki szükségszerűen hozzáképzel egy rózsát, mert nincs absztrakt fogalmunk a rózsaillatra. Vannak ugyan absztrakt fogalmaink, mint pl. "kellemetlen szag", meg ilyenek, de ezek csak gyűjtőnevek, amiket mindenki máshogy képzel el, tehát ezek nem egyértelmű hivatkozások. Még a magas frekvencia is sokkal pontosabb, pedig azért az is pontatlan - de egy magas hang elképzelésénél azért nem lehet túl nagyot tévedni.
  • A szaglás a legősibb érzékünk. A szagmemóriánk kifejezetten jó, tehát ha érzünk egy illatot, amihez korábban egy konkrét emléket társítottunk, akkor eszünkbe jut az az emlék. Szagok által sokkal áthatóbban felidéződnek a régi emlékek, mintha képek vagy hangok által próbálnánk felidézni őket. Gondolj csak bele! Biztos volt már veled is olyan, hogy megéreztél egy szagot, amit évekkel ezelőtt éreztél utoljára, és eszedbe jutottak azok az alkalmak, amikor ezt a szagot érezted. Ez általában kellemes szokott lenni. De lehet kellemetlen is, pl. ha egy adott étel szagát pont akkor érzed, amikor elrontottad a gyomrodat, akkor ezt a kellemetlen szagok kategóriájába sorolod, és akár évekkel később is hányingered lehet attól a szagtól. Akármennyire éhes is vagy, és akármennyire kellemes is legyen az a szag.
  • Vannak örökölt és tanult szagok. (Az örököltet lehet, hogy nem örököltnek hívták, most nem jut eszembe.) Tökre magától értetődő az egész. Az a lényeg, hogy az örökölt szagok közé tartozik a rothadás szaga, a szarszag, meg az ilyenek. Ezek az evolúció során belénk kódolódtak, mint kellemetlen, visszataszító szagok. Hiszen őseink már kiderítették, hogy nem tanácsos megenni a szart és a rohadó dolgokat, mert mérgező anyagokat tartalmazhatnak. A tanult szagok viszont olyanok, amikhez életed során társítasz élményt, így könnyen előfordulhat, hogy egy-egy szag az egyik embernek kellemes legyen, a másiknak meg kellemetlen. (Hehe, erről az jut eszembe, hogy az a jellegzetes "gépszag", amit pl. akkor érezhetsz, ha a gépház mögé dugod a fejed, miközben a gép üzemel, nekem tökre kellemes, míg az egyik szobatársam lenézően megjegyezte, hogy gusztustalan, hogy mekkora kocka vagyok, és ő, mint normális ember, igen is kellemetlen szagot szokott akkor érezni.)
  • Embereket is megismerünk a testszaguk alapján. Az anya megismeri a saját babáját, a gyerek megismeri a saját anyját, ami külön vicces, hogy még akkor is, ha a szülés után rögtön elválasztották őket. (Fingom sincs, hogy ez hogy lehetséges.) Ami viszont még érdekesebb, hogy jelentősen befolyásolhatja egy ellentétes nemű személy megítélését az, hogy milyennek érezzük a testszagát. (A testszag alatt most nem azt illik érteni, amikor az ember már baromi büdös, mert nem fürdött, meg szúrós izzadságszaga van, hanem egy enyhébb testszagot, amit még kellemesnek is érezhetünk.) Erre még kísérletet is végeztek, és arra jutottak, hogy egy nő sokkal pozitívabban nyilatkozott egy muksó pofázatának dekorativitásáról, miután egy órán keresztül a muksó testszagát szagoltatták vele. A szag nélkül nem tetszett neki a muksó annyira. Ez a feromon-sztori. Állítólag attól is függ, hogy egy ellentétes nemű egyed testszagát kellemesnek, vagy kellemetlennek találjuk-e, hogy az illető mennyire illik hozzánk genetikailag. Előfordulhat az is, hogy nem tudunk együttélni a másikkal, mert valamit nem bírunk benne, de nem is tudjuk, hogy mit, és a válás után esik le, hogy az volt a baj, hogy az illető testszagát nem találtuk kellemesnek.

Ez nagyon érdekes, de engem egy kicsit el is szomorított, főleg úgy az utolsó pont. Gyakorlatilag ez bizonyíték arra, hogy mennyire állatok vagyunk, annak ellenére is, hogy mennyire intellektuálisnak gondoljuk magunkat. Az emberi elme egy paradoxon. Mi az, hogy én logikusan át tudom gondolni, hogy X személy kurvára nem illik hozzám, de az alacsony szintű funkcióim mégis arra kényszerítenek, hogy szerelmes legyek az illetőbe? Meg mi az, hogy pl. ilyen, hogy szag, szerepet játsszon a másik megítélésében? Most ennyi erővel valamilyen algoritmus alapján megtalálnám azt a csajt, amelyik meg illik hozzám, mondjuk úgy, kompatibilis velem, de mégis el kéne utasítanom, mert nem tetszene a testszaga? (Még mindig a feromonos cuccról beszélek, nem arról van szó, hogy a csaj szúrós izzadságszagot áraszt, mert az persze tényleg nem játszik.) És akkor ennek ellenére nyomorult kurvák után koslatnék, mert az ő testszaguk tetszene? Nem tudom átjön-e a probléma.

Az ember ugyan felül tudja vezérelni elméjének néhány alacsony szintű funkcióját, de korántsem az összeset. Valamikor bizony ezek az alacsony szintű metódusok végzik az ítélkezést az intellektualitásunk helyett. Gondoljunk csak az AS-esekre, akiket az NT-k ösztönszerűen utálnak. Még csak nem is tudatosul az NT-kben, hogy mégis mi olyan kibaszottul visszataszító bennünk, aszpikban. Kurvára nem arról van szó, hogy megismernek minket, és eldöntik, hogy szerethetőek vagyunk-e vagy nem. A tudatalattijuk már rég megbélyegzett minket, mire ők egyáltalán megtapasztalhatnák azt, hogy milyenek vagyunk.

És, mi emberek (mindenki, már nem konkrétan az AS-esekről van szó), nem mindig tudjuk meghatározni azt, hogy kit szeressünk, és kit ne. A szerelem a legsúlyosabb. Amikor kiderül, hogy tévedtünk, már késő, ugyanis az érzelmeinket (főleg az olyan erőset, mint a szerelem) nem tudjuk kikapcsolni.

Vajon milyen lenne, ha a tudatalattink fölött is hatalmunk lenne? Egyáltalán létezhet így egy elme? Ha igen, akkor vajon mennyivel lenne jobb az életünk, ha lehetőségünk lenne az alacsony szintű funkcióinkat felülvezérelni, úgy, hogy valóban mi döntsük el, hogy kit szeressünk, és kit ne? És nyilván, ezernyi dolog van, ami az ember testében lezajlik, és még csak tudomása sincs róla. Mi lenne, ha minden folyamatot uralhatnánk, ami bennünk zajlik? Lehet, hogy szarok maradunk egész addig, amíg el nem jutunk idáig - de az is lehet, hogy éppen azáltal válunk egyre értéktelenebbé, hogy egyre intellektuálisabbak leszünk.

The sign of an intelligent people is their ability to control their emotions by the application of reason.
(Marya Mannes)

12 patches

Címkék: érdekes gondolat aspie

Gyökérkezelés

2009.08.19. 00:35 MegaBrutal

Na, már nem engem, mint gyökeret kezelnek (pedig egyesek szerint üdvös lenne látogatást tennem a pszichiátrián), hanem a fogamat gyökérkezelik. Merthogy kirohadt szegény. És ez kellemetlen. Bassza meg, jó drága lesz a gyökérkezelés, de azért sem megyek TB-s sarlatánhoz az SZTK-ba, mert ott már egyszer-kétszer sikerült egy-két fogamat elbaszniuk a hanyag fogorvosnőknek. Ezúton is kurva anyjukat. Ami meg a fogszuvasodást illeti, javasolt még az elején megeszközöltetni egy tömést egy megbízható fogorvossal, mert a gyökérkezelés 3x drágább. Higgyétek el. Na most ez a fog, amit most gyökérkezeltetek, már évek óta rohadt, szerintem simán általános óta, vagy legalább 9. óta. Most amúgy királyul nyitva van az egész, ott tátong üresen a fogüreg, jó kényelmetlen, főleg zabáláskor.

Ami még említésre méltó, és emiatt nincs kedvem új posztot kezdeni, hogy kaptam egy e-mailt, hogy faszán fölvettek az ELTE kollégiumba, ráadásul ponthogy abba, amelyiket első helyen megjelöltem. Ez azért nagyon király, mert így ha minden igaz, egy koleszban leszek egy régi, még általános iskolából ismert barátommal. :)

Már csak azt kéne tudnom, hogy mégis mi a retek az a "kulturális hozzájárulás"?

A kollégiumi beköltözéshez szükséges: személyi igazolvány, 1 db igazolványkép, ideiglenes lakcímbejelentő, kulturális hozzájárulás.
(ELTE kollégiumi felvételi határozat)

Upload new patch

Címkék: horror én elte status report

süti beállítások módosítása